Sid 2

Nobelpriset är inget nobelpris

Nobelpriset i Ekonomi instiftades 1969, och var inte en del i det "urpsrungliga" Nobelpriset från 1901. Ekonomi är ingen vetenskap utan politik, vilket troligen Alfred Nobel också insåg, och kan knappast jämställas med t ex fysik. kemi eller medicin.


Istället "kuppades" det s k ekonomi-priset in av Sveriges Riksbank 1969 och man lyckades t. o.m. få det ut-delat på samma sätt som de "rikti-ga" priserna, med prisceremoni i Konserthuset, kunglig handskak-ning etc.


Priset kallas inte heller officiellt för Nobelpris utan "Sveriges Riksbanks pris.. till Alfred Nobels minne". I dagligt tal, eller i journalisters rapportering, är man dock inte så noga utan kallar det för Nobelpris i alla fall.


Ekonomi är pollitik

Varför ville man skapa ett Nobelpris i ekonomi? Eftersom ekonomi är politik ville man skänka legitimitet och status till en politisk inriktning. Det är naturligtvis mycket bättre om man kan påstå att en viss politik är "vetenskaplig" istället för ideologi- eller åsiktsbaserat. Åsikter kan ju vem som helst ha och vem som helst kan också ifrågasätta dem. Men om det är en "vetenskap" är det ju betydligt svårare och man kan i princip tysta all diskussion.


Så vilken ekonomiska politik ville man ge sken av att vara "vetenskaplig"? Svaret får vi om vi ser vem som priset delats ut till.


Milton Friedman

Fick priset 1976. Friedman är ingen okänd figur i världspolitiken. Han anses vara skapare av idéerna kring avregleringar, avknoppningar och konkurrensutsättning av den offentliga sektorn.






Bland hans beundrare och lärjungar  finns sådana som Augusto Pinochet, Margaret Thatcher och George W Bush.

Bland hans offentliga valspråk finns uttrycket "Girighet är bra".


Som ledare för ekonomiska institutionen vid Chicagoskolan ("Chicago School of Economics") propagerade han för att samhället skulle ha ingen eller minimal kontroll över ekonomin, att "marknaden" löser alla problem och att en rik överklass skulle ge välstånd till alla


Utbredd fattigdom

De länder som prövat konceptet i verkligheten har drabbats av svåra försämringar för befolkningen. Tvärtemot vad Friedman hävdade ledde avreglering, avknoppning, privatisering och konkurrensutsätt-ning istället till en total och utbredd fattigdom för alla, utom dem som tillhör en liten, exklusiv och stenrik elit.


Pollitiken har kallats för ett "krig mot medelklassen", alltså ett återskapande av läget före den offentliga sektorns uppbyggande. under den s.k. "New Deal"-eran.


New deal-politiken, som företräd-des av USAs president Roosevelt, siktade på att reglera marknaden efter börskraschen i USA 1929. Syfet var att tämja de värsta effekterna av en laglös kapitalism och garantera någon slags minimi-nivå när det gällde folkets levnadsstandard.


Det är denna samhällsutveckling som Friedman propagerade emot och det var för detta han blev  belönad med det s.k "Nobelpriset" i ekonomi.