Var kommer arbetslösheten ifrån (forts.)
För bankerna hade inget intresse att hålla tillbaka. Tvärtom, utan regleringar exploderade utlåningen och man lånade ut i stort sett till vem som helst och till vad som helst. En gigantisk lånebubbla blåstes upp, priserna steg, bostadsrätter mångdubb-lades i pris, lyxbilar trängdes på gatorna och börsen steg. Men inflationen skenade med en hastighet som inte hade setts förut.
Den oundvikliga kraschen som sedan följde skapade den värsta depressionen sedan 30-talet. Hundratusentals miste jobbet. Bankerna gick omkull och fick räddas av staten, d v s skatte-betarna. Privatpersoner gjorde katastrofala förluster när värdet på det som de lånat till plötsligt sjönk eller utplånades.
Pressat av den katastrofala dep-ressionen tvingades (s)-regerin-gen överge arbetslöshetsmålet och istället fokusera på låg inflation. Vilket var precis vad höger-ekonomerna ville. Hög arbetslöshet är nämligen idealet för en fritt härjande kapitalism, där människor står med mössan i hand och tigger om arbete och vinsterna maximeras för att arbetskraften inte vågar ställa krav. Utbredd fattigdom är en god förutsättning att driva företag.
Sedan "novemberrevolutionen" har politikerna (inklusive Socialdemokraterna) fokuserat på låg inflation istället för arbets-löshet och konsekvenserna har blivit ökade inkomstklyftor, större fattigdom och försämrade anställningsvillkor. En tvär gir således, från välfärdssamhället till höger-ekonomi i Milton Friedmans anda.
En sorts statskupp
En så avgörande förändring av samhället borde väl ha bestämts av folket? I en demokrati som Sverige borde väl en så dramatisk kursändring föregåtts av en politisk process? Men denna förvandling bestämdes i slutna rum, långt från folkets och demokratins inverkan. En pakt mellan högerinfluerade politiker å ena sidan och marknadsliberaler och kapital å den andra.
Det är också därför det är befogat att kalla det som skedde för en sorts statskupp.
Överklassen tog ifrån medborgarna deras samhällsystem och ersatte med ett som gynnade dem själva.
SVT har gjort ett program om det som skedde. Programmet heter "Novemberrevolutionen" och finns att se i SVTs "Öppet arkiv".
.