Sverige kan ta emot fler flyktingar
I radioprogrammet "God morgon världen" i SR P1, den 3 januari 2016 gjordes ett häpnadsväckan-de uttalande om den s.k. "flykting-krisen".
Man intervjuade chefen för "Utbild-ning och arbetsmarknad" inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), en man vid namn Per-Arne Andersson, angående den "kris" som Sveriges kommuner hamnat i p.g.a. den stora flykting-strömmen.
Andersson dementerade då att alla kommuner skulle vara i "kris". Han har regelbundna kontakter med kommunerna, och menade att det bara var ett 40-tal av dessa som upplevde något som kanske skulle kunna kallas för "kris".
Vi kan göra mer
Citat:
"De andra 200 - 220 kommuner, de har inte haft det. De har haft ett ansträngt läge och de säger själva att ’vi kan göra mer’”.
Det är inte heller så, säger han, att de kommuner som haft stora problem har ”tappat kontrollen”.
Problemen har varit att man inte alltid kunnat följa reglerna, t.ex. när det gäller placering i familje-hem. Man har inte hunnit göra de vanliga kontrollerna av familjehem-men innan någon har placerats där. Så det är ”ett ansträngt läge” säger han.
”Ansträngt läge” är rimligen något helt annat än ”kris”
Så 200-220 av landets 290 kom-muner uppger själva att de kan göra mer när det gäller flykting-mottagandet. Men detta är nåt som uppenbarligeninte får komma ut.
Locket på
Statsmininster Stefan Löfvén, vice statsmininster Åsa Romson, högerledaren Anna Kindberg-Batra m.fl. har alla med kraft häv-dat att Sverige befinner sig "i kris", Kindberg-.Batra påstår t.o.m. att krisen kan leda till en "system-kollaps", på grund av den stora mängden flyktingar.
Sveriges Television har lydigt anammat denna bild och sprider den systematiskt i nyhetsprogram efter nyhetsprogram.
Men här kommer ett uttalande från en rimligen opartisk aktör, ett samarbetsorgan, närmast en förvaltning, för landets samlade kommuner och landsting och upp-ger att 200- 220 kommuner enligt egen utsago kan göra mer för flyktingarna.
Kollisionen blir total mot etablisse-mangets sanning. Hur kan det vara "kris" när 200 - 220 kommu-
ner själva anser att de kan göra
mer, och de resterande har "ett ansträngt läge"?
SVT, som sedan länge slutat med kritisk granskning, utan istället ägnar sig åt att upprepa den rådande officiella sanningen, och inte verkar kunna hantera mer än en "sanning" i taget, släppte först iväg en notis på text-tv, med en rubrik som lät ungefär sä här: "SKL: Sverige kan ta emot fler flyktingar".
Men någon på redaktionen måste ha fått kalla fötter för lite senare på kvällen den 3 januari var rubriken ändrad till "SKL: Ojämn fördelning skapar problem".
Vad är detta ett tecken på? Rimligen att nyheten var för "het", att den för grovt utmanade den officiella bilden (som SVT själva står för), och att man därför ville dölja den bakom en intetsägande rubrik som så gott som garanterat inte lockar några läsare. Ordet flykting nämns inte ens, och det kan lika gärna handla om fördel-ningen av kopiepapper.
Text-tv skyddar Sverigedemok-raterna
Politiskt är det allvarligare än så, här anpassar sig den statliga televisionen till en världsbild som främst företräds av Sverigedemok-raterna, låt vara att den på senare tid också anammats av andra par-tier. Och fakta som inte passar in i denna världsbild är man villig att sopa under mattan. Och självklart berördes inte uttalandet från SKL med ett ord i någon Rapport- eller Aktuelltsändning. Där var redaktionerna uppenbarligen mer införstådda med vad som får sägas.
Ungefär som den fria pressen i gamla DDR.
Fotarbete hos SKL
Även SKL fick kalla fötter av P1- intervjun. På sin hemsida den 4 januari publicerar man en "dementi", att SKL "inte tar ställning till nivåerna i Sveriges flyktingmottagning" och att man aldrig sagt "att Sverige kan öka sitt flyktingmottagande".
Och det stämmer ju. Man har inte i klartext sagt detta, men vad är annars den logiska slutsatsen av att 200-220 kommuner kan "göra mer"?
.