Bara marknadsliberaler mot korruptionen i Spanien enligt SVT
Inför valet i Spanien hade SVTs program Rapport ett inslag den 18 december 2015. I inslaget pekade man på korruptionen inom de två stora, dominerande partierna PP (högern) och PSOE (Socialdemok-raterna). Dessa två partier har delat på makten sedan den fascistiska diktaturen avskaffades i Spanien 1978, men nu, sades det, hade folket tröttnat.
Som alternativ presenterades utmanaren: Det relativt nya partiet Ciudadanos, ett marknadsliberalt parti som, precis enligt regel-boken, ville privatisera offentliga sektorn, underförstått som ett sätt att få bort korruptionen. Partiet presenterades, företrädare för partiet intervjuades där man la ut texten om vad man ville göra etc. och man fick intrycket att detta parti kunde sopa bort korruptio-nen, rädda Spanien och med en god chans att få folket med sig.
Emellertid fanns det ett parti till, vänsterpartiet Podemos, som också utmanade de etablerade PP och PSOE. Det partiet fick dock ingen närmare beskrivning, ingen företrädare intervjuades och naturligtvis sa man inget om dess chanser, vare sig i det stundande valet eller när det gällde att bekämpa korruptionen. I inslaget, som var 4,5 minuter långt, nämndes partiet Podemos bara en gång, i förbigående, och sen var det bra med det.
Vänstern vinnare
Valresultatet några dagar senare visade också att de dominerande partierna hade tappat stort i väljar-stöd. PP (högern) fick 28,7 % av rösterna och Socialdemokraterna (PSOE) fick 22%. Men tredje största parti blev det som SVT inte fäst någon vikt vid, nämligen vänsterpartiet Podemos som räk-nade hem 20,7 %, alltså nästan i nivå med Socialdemokraterna. Det parti som SVT vurmat om, det nya marknadsliberala partiet Ciudadanos, stannade vid 13,9 %, långt efter de övriga.
SVT på högerns sida
Man kan förstås tänka sig att SVT gjort en felbedömning, att man trott att kampen bara skulle stå mellan de etablerade partierna å ena sidan och det nya marknadsliberala partiet å den andra. Men det verkar onekligen märkligt att man knappast nämner det andra partiet alls och i synnerhet i ljuset av att detta parti, med alla mått mätt, måste betraktas som valets vinnare.
Och finns det bara två uppstickar-partier som har någon chans att utmana etablissemanget så vore det väl inte särskilt främmande att göra ett reportage om bägge två?
Men SVT ville uppenbarligen ”tänka bort” vänsterpartiet Pode-mos, och redaktionens egna förhoppningar, att kampen skulle stå mellan tre partier som alla förespråkar marknadsliberalism, avreglering, privatisering etc., blir tydlig. Att den statliga televisionen så uppenbart propagerar för och lyfter fram högerpolitik, samtidigt som man förtiger vänsterkrafter, visar återigen att svensk media på intet sätt är neutrala utan alltmer blir lydiga förespråkare för en samhällsordning som ökar klassklyftor och gynnar kapitalet.
Deras prat om kritisk granskande samhällsjournalistik, när de beskriver sig själva, är i bästa fall självbedrägeri, i värsta fall inget annat än medvetna lögner.
.