Sid 10



 Inga 400 nya apotek



I media brukar det framhållas, ofta i förbigående, att avregleringen av apoteken lett till 400 nya apotek. Detta är dock en viss överdrift. Det rätta antalet är 360, uppenbarligen välvilligt avrundat till 400.

Det är som att säga att man är ca 2.25 lång, när man egentligen är 1.80.


En närmare granskning av de nya apoteken visar att storstadsregionerna är de som gynnats av apoteksreformen. Storstockholm, Stor-Göteborg och Malmö-Lund står tillsammans för nästan hälften  av alla nyetableringar, eller 166 av de totalt 360 nya, vilket är 46 %.


De tre storstadsregionerna går från 254 till 420 apotek. Onekligen en explosionsartad ökning som gynnar stressade storstadsbor. Men inte alls som Socialminister Hägglund hade utlovat.


Inför avregleringen talades det varmt om att servicen skulle öka i glesbygd, man målade upp en bild där lokala entreprenörer skulle etablera sig och erbjuda närhet och långa öppettider. I glesbygdslänen har dock de nya apoteken uteblivit, snarare är det något färre än förut. Istället är det de större städerna, och i synnerhet de tre storstadsregio-nerna, som fått ta del av den ökade servicen.



Och det är väl också helt logiskt.

De som öppnar nya apotek, eller, som det ofta handlar om, tar över butiken från statliga Apoteket AB, är ju på intet sätt samhällsmotive-rade lokala förmågor med intresse för hälsa och medicin, utan sam-ma sorts kallhamrade riskkapitalist-bolag som plundrar skolorna. I regel etablerade i skatteparadis där de just nu har fullt sjå att fylla på sina konton med svenska skattepengar. Och när vinsten är det viktiga, istället för låt oss säga samhällsnyttan, så etablerar man sig förstås där det finns flest människor.


För det internationella kapitalet är de svenska avregleringarna en säker vinstmaskin. Det kan ju knappast finnas någon säkrare betalare än staten, i form av Socialminister Hägglund och hans kollegor i Alliansen.


Källa: Läkemedelsverket