Sid 6


Ingen sjukskrivnings-epidemi under 90-talet


Enligt forskaren Tor Larsson på Arbetslivsinstitutet är bilden av en lavinartad ökning av sjukskrivningarna under 1990-talet felaktig.


Det var inte antalet sjukskrivna som ökade utan sjukskrivnings-periodernas längd.


Anledningen till att människor var sjukskrivna längre var att samhället hade dragit tillbaka sitt åtagande att rehabilitera, omskola och som sista åtgärd förtidspensionera, när någon var för sjuk för sitt arbete.


Arbetsgivarna hade tidigare skyldighet att omplacera inom sin egen organisation. Man var även skyldig att bekosta, åtminstone delvis, omskolningar och anpassning av arbetsuppgifter och arbetsmiljö.


Om detta inte lyckades kunde samhället, som sista utväg, förtidspensionera personen.


Under 90-talet togs det här systemet bort. En grundbult var att LAS (Lagen om anställnings-skydd) luckrades upp genom att Arbetsdomstolen började tillåta att sjuka människor fick sparken.


Utan det tidigare anställnings-skyddet hade inte företagen längre något tvång att vidta några åtgärder, utan kunde i lugn och ro avskeda vederböran-de och anställa en ny.



Samhället drog samtidigt tillbaka sitt stöd till omskolning och förtidspension.


Resultatet blev att människor sattes i "oändliga" sjukskrivningar vilket fick statistiken att peka brant uppåt. Denna statistik användes sedan för att hävda att svenska folket var mer och mer frånvarande från jobbet och man började tala om att det fuskades med läkarintyg och sjukersättning. Reaktionära läkare reste land och rike runt, framträdde i tv o s v och påstod att folk i själva verket var fullt friska medan de försörjdes av staten.


Myten om det ökade sjuktalet har flitigt används av högern, och även färgat Socialdemokratin (t ex satt Anna Hedborg, tidigare sjukförsäk-ringsminister, och sa i tv att folk kunde gå och jobba fast de var sjuka, som hon brukade göra själv, utan att beakta att det är lättare att sitta på kontor och vara förkyld än att stå i affär eller köra buss).


Myten om sjuktalen har också varit en viktig grundbult i nedmonterin-gen av den offentliga sektorn, motiverat hårdare tag från försäkringskassan och lägre ersättningsnivåer i kombination med skattesänkningar.


Moderaternas s.k. arbetslinje är t ex till stor del baserad på bilden av de höga sjuktalen.


Som alltså är en myt.